Ülkemizde helal ürün denilince akla evvela besin ürünleri gelmektedir. Çünkü bu seka vatanımızda hala tam olarak oturmamıştır. Bir zaman yalnızca domuz eti yada domuzdan elde edilmiş bir hammadde yada alkol kullanılmamasına dikkat edilmiştir. Bu yüzden evvela besin şirketleri tarafınca yalnızca besin ürünlerine helal sertifikaları alınarak kullananların emin bir halde tüketimi için sertifikalar kendilerine sunulmuştur. Fakat değişen seka ve oluşan ihtiyaçtan ötürü bir vakit sonrasında birçok alanda helal sertifikalı ürün ortaya çıkmaya başlamıştır. Şirketler artık kullanıcılarına besin kategorisinin yanı sıra, giyim, kozmetik ve lojistik şeklinde alanlarda da sertifikalandırmaya gitmişlerdir.
TS OIC/SMIIC 4 : 2018 Helal Kozmetikler – Genel Kurallar standardı baz alınarak başvurulan her bir ürün için ürün formülüne ilişik Kozmetik Yönetmeliğine müsait olarak hazırlanan Ürün Güvenlik Raporunun şirket tarafınca iletilmesi gerekmektedir. Her bir ürün için, ürün girdileri NAC AKREDİTE tarafınca hem helal bakış açısı, bununla beraber kozmetik yönetmeliğine uygunluğu açısından incelenir ve değerlendirilir. Kozmetik Ürün Güvenlik Raporunun ekleriyle beraber değerlendirilmesi tamamlanır. Bu süreç sonrasında, firmaların ISO 22716:2013 – Kozmetikler –İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Hakkında Kılavuz standardına müsait olarak üretim yapıyor olmaları, ürün gruplarına nazaran föyde yer edinen standart, yönetmelik ve tebliğlere uymaları ve kontrolleri sağlamakta olduklarını göstermeleri beklenmektedir.
Helal kozmetik pazarı, Türkiye’nin ihracatında önemli bir payı olan Ortadoğu ülkelerinde, yılda yüzde 12 düzeyinde artmaktadır. Özellikle Müslüman ülkelerin yoğun olduğu coğrafyalarda her geçen yıl katlanarak büyüme gösteren helal kozmetik pazarı, dünya kozmetik sektöründe önemli paya sahiptir.